Har R Kelly läckt sin platta själv?



Ja, då har det hänt igen. 2002 läckte hans skiva Loveland ca 6 månader innan den var tänkt att dyka upp i butik. Nu har nya skivan 12 Play: 4th Quarter dykt upp på nätet och det ryktas rentav att det är Kellz själv som läckt plattan för att han är trött på skivbolaget Jive och bara vill bli fri att skriva kontrakt med Interscope istället. Eller också är inte detta slutprodukten av skivan som verkligen har läckt. Det hör iallafall inte till vanligheterna att skivor läcker innan de ens fått ett releasedatum.

Skivan är väl ungefär vad man kan vänta sig av R Kelly 2008. Jag tycker det är synd att han inte längre vågar utmana och köra sitt eget race. R Kelly är rent musikaliskt överlägsen i sin genre och om han vågat köra "Grown man R&B" på en hel skiva så hade säkerligen kunnat skapa en klassiker. Istället kollar han på vad T-Pain och The-Dream gör och det blir nästan patetiskt att höra 41-årige Robert Kelly låtsas att han är 20.

Men samtidigt är det lite ironiskt det spår som sätter sig först på min trumhinna är en låt som med största sannolikhet är ett verk av The-Dream. Jag kan helt enkelt inte se det på annat sätt än att The-Dream skrivit låten Screamer. Hör själv:


R Kelly - Screamer

Guess who's back!



Det finns stora artister, det finns superstjärnor och sedan finns det sådana där inga superlativer eller andra förstärkande ord räcker till för att beskriva deras storhet. Akon har på kort tid visat upp samarbeten med två av de få som är så stora. För ett tag sedan läckte en låt där Akon jobbat tillsammans med Michael Jackson och nu återupplivar han Whitney Houston. Man kan undra om inte Akons karriär går lite väl bra för tillfället. Jag menar, vem finns kvar att sträva efter att få jobba med efter det här?

Det har talats om en comeback från Whitney Houston ungefär sedan senaste skivan, floppen Just Whitney, föll i glömska. Men nu verkar det alltså som om Ms Houston är tillbaka och att räkna med igen. Inte så att Like I Never Left är det bästa hon någonsin gjort, men den är ändå en fingervisning på att rösten är någorlunda återställd, trots det hårda liv hon levt. Och med tanke på att Whitney lär jobba med R Kelly, Will.I.Am, Timbaland, Danja och nämnde Akon, så kan det bli riktigt trevligt när det nya albumet dyker upp. Enligt vad som sägs kan det vara så snart som i november...2008 alltså. We'll see about that.

Whitney Houston & Akon - Like I Never Left

Lloyd - Lesson In Love



En av de skivor som vuxit mest på mig de senaste åren är utan tvekan Streetlove med Lloyd. Skivan, som kom i mars förra året, hade till att börja med att par guldkorn men var alldeles för ojämn för att jag skulle ge den en ärlig chans. Men sedan kom jag till att lyssna på skivan igen, och igen. Varje gång upptäckte jag en ny låt som jag inte lagt märke till tidigare. Nu är jag rentav beredd att säga att Streetlove var en av förra årets 3 bästa R&B-skivor. Även om lloyds röst ibland är i vekaste laget så lyckas han, eller hans management, att välja låtar som ofta är fantastiskt välproducerade.

På senare tid har mina förväntningar på kommande Lesson In Love, sjunkit i takt med att allt fler trista låtar läckt ut på nätet. Så döm om min glädje när jag inser att varken How We Do och Love Spaceship kommit med på slutprodukten.

Troligtvis kommer jag behöva ett antal lyssningar innan jag till fullo upptäcker potentialen i Lesson In Love, men redan nu kan jag uppskatta låtar som Party All Over Your Body, Touched By An Angel och Have My Baby.

Lloyd - Party All Over Your Body

Lloyd - Touched By An Angel

Lloyd - Have My Baby


Git Freshs nya album är äntligen på G



Det har tagit ett tag för Git Fresh, f d Deep Side, att bli klara med sitt album efter att de första singlarna började cirkulera för sisådär 2 år sedan. Den 7:e oktober är det äntligen dags att ta del av vad som kan komma att bli riktigt intressant. Albumet ses över av ingen mindre än Jermaine Dupri och utöver honom får man bl a hjälp av T-Pain, Stargate och R Kelly, enligt vad ryktet säger.

Senaste låten heter Your Daddy och hanterar det klassiska temat med pappor som inte riktigt kan släppa taget om sina döttrar. Även om låten tenderar att bli lite väl sockersöt för min smak så är den allt annat än dålig, och väl värd en chans.

Git Fresh - Your Daddy



One Chance-Rob får hjälp av L.O.S



För den som inte har koll på L.O.S så är han killen som ligger bakom bl a en del av låtarna från The-Dreams debutskiva, men har även på senare tid gjort låtar åt Usher, R Kelly, Karina Pasian, Dear Jayne etc. Det var även L.O.S som tillsammans med radarpartnern The-Dream gjorde förra årets kanske bästa singel, Bed, med J Holiday.

Med tanke på L.O.S meritlista kan man inte annat än att bli besviken på den här låten som framförs av ena fjärdedelen av Usher-signade One Chance, vars debutskiva aldrig verkar komma ut. Synd, för de kändes ett tag som de värdiga arvtagarna till 112.


Rob (of One Chance) - Shawty Lay Your Head Down





Pussycat Dolls - The Remix



Mycket Darkchild idag!
Det är knappast varje dag jag postar en låt med Pussycat Dolls. Jag fastnade aldrig riktigt för originalet av deras nya singel men remixen med Weezy och Diddy är faktiskt ganska oemotståndlig. Lyssna själv och bedöm:

Pussycat Dolls Ft Lil Wayne & Diddy - When I Grow Up (Remix)

Mario & Darkchild



Mario slutar aldrig ge oss ny musik. Det känns nästan som om han, Ne-Yo, Chris Brown och Lloyd tävlar om vem som får ut mest musik på kortast tid för det går aldrig en vecka utan att de här killarna läcker ny musik. Och inte mig emot. Mario är väl hur som helst den i kvartetten som har den starkaste rösten. Det är imponerande hur han gått från 15-åring med hyfsad sångröst till där han befinner sig idag.

Den senaste låten att börja cirkulera med Mario är en låt som enligt uppgift är producerad av ingen mindre än Rodney "Darkchild" Jerkins. Låten heter Promise Land och ger man den ett par lyssningar så växer den till sig ganska rejält faktiskt.

Som bonus lägger jag med en låt från Marios första album. Låten heter What Your Name Is? och är producerad av Underdogs, vilket hörs. Detta för att tydigare visa vad jag menade med att Marios röst blivit bättre med åren.

Mario - Promise Land

Mario - What Your Name Is?

Ne-Yo - Miss Independent



Nu närmar sig ett av sommarens stora R&B-släpp, Year Of The Gentleman med Ne-Yo. Hittills har han på två försök lyckats släppa två halvdana album. Därför är mina förväntningar på denna skiva inte så högt ställda. Inte blev det hela bättre av att de låtar som hamnat på nätet så här långt har varit minst sagt tveksamma. Miss Independent är kanske ingen ny So Sick men ändå ett steg i rätt riktning. Det låter som om Ne-Yo valt att jobba med de enda han borde få lov att jobba med, Stargate.

Även om norrmännens musik börjat låta lite väl repetitiv på senare tid så har de en slags magi när de jobbar ihop med Ne-Yo och de få låtar jag gillade på förra årets Because Of You hade just deras magiska touch över sig.

Här är låten som iallafall får mig att hoppas lite, lite på Ne-Yos nya skiva.

Ne-Yo - Miss Independent



Vart tog de vägen? Del 2

Jag har rotat lite i arkiven och hittat några artister som är mer eller mindre spårlöst försvunna artister från förr.


Först ut är Total, de tre tjejerna som var signade till Bad Boy och som gjorde ett par uppmärksammade hits ihop med självaste Biggie. De släppte två skivor och båda sålde skapligt. Förutom att jobba ihop med Biggie hann Total också med att lägga refrängen i LL Cool J:s jättehit Loungin' ( Who do u luv). Men efter millenniumskiftet slutar alla spår efter tjejtrion som kanske inte gjorde några klassiska album, men dock ett gäng riktigt bra låtar. Min personliga favorit är förmodligen den här, If You Want Me, från 1998. På låten medverkar också Mase, som ju var alla R&B-artisters favoritgästrappare innan han förvandlades till "Pastor Mase".

Total Ft Mase - If You Want Me



En kille som dök upp i slutet av nittiotalet och hann släppa att par ojämna men lovande album, var Chico DeBarge. Han var lillebror till medlemmarna i åttiotalsstorheterna DeBarge. Till att börja med var Chico signad till samma Motown som sina brorsor men det sista han släppte var albumet Free som han släptte via independent-bolaget Koch. Nåja, det var 5 år sedan och sedan dess har vi inte fått så mycket som ett livstecken från Chico DeBarge, som för övrigt ofta jobbade ihop med Joe. Tydligen har Chico DeBarge, som tidigare bl a suttit i fängelse i drygt 10 år, ganska nyligen åkt fast i nån rutinkontroll med "illegala droger" men har sedan dess synts i Joes senaste musikvideo så jag antar att det inte var något större. Låten jag valt kommer från soundtracket till en obskyr nittiotalsrulle som heter "Hav Plenty" och den är skriven av just Joe.

Chico DeBarge - Any Other Night




En grupp som verkligen gör skäl för epitetet One Hit Wonder är duon Ruff Endz. De dök upp från ingenstans sommaren 2000 och gjorde det årets svängigaste låt, No More. I min bok är det en av det tidiga 00-talets favoritlåtar. Till på köpet lyckades grabbarna släppa en skiva som motsvarade alla förväntningar, ja t.o.m överträffade dem. Jag vill minnas att jag nästan spelade sönder skivan Love Crimes och att den var välfylld med riktigt bra låtar. Till skillnad från många av dagens artister kunde de dessutom sjunga, riktigt bra. De släppte sedan en skiva till, betydligt sämre och en rejäl flopp. För ett par år sedan släppte ena halvan av duon, David Chance, en soloplatta vid namn Unplugged, som jag lyckades komma över och som lät helt OK faktiskt. Enligt Wikipedia befinner sig Ruff Endz i studion just nu och spelar in ett tredje album, men så står det ju väldigt ofta på Wikipedia utan att man någonsin får höra något resultat av det hela så vi får väl vänta och se.

Ruff Endz - No More

Vad är det för fel på R Kelly???



Jag menar, killen har fyllt 40 men hans musikaliska utveckling verkar gå åt helt motsatt håll. Istället för att fortsätta på den väg han gick mot på R, TP2.com och Chocolate Factory så verkar R Kelly göra allt för att lura oss att han är den nye T-Pain eller nåt. Och det klär R Kelly ganska illa. Alla vet att han är ett första klassens geni som kan göra storslagna låtar om otrohet, svek, sex eller religion. Men av det som dykt upp på senare tid har vi bara fått höra en man med åldersnoja som tappat tron på sin egen genialitet. Skin är ett fall framåt jämfört med en del annat som dykt upp med R Kelly i sommar men fortfarande envisas han med att använda den där förbannade vocodern. Sluta nu med det skitet och gör en 12 Play-platta som de ska göras.

R Kelly - Skin

Dontae - Throw It Away

En av de bästa låtarna på Ushers besvikelse Here I Stand, var slow jam-remixen på Love In This Club, med Beyonce och Lil Wayne. Den versionen producerades av en för mig ganska okänd snubbe som kallar sig Soundz. För några månader sedan helt okänd men en Usher-hit senare verkar han vara på väg uppåt i R&B-världen. De senaste veckorna har en del låtar läckt där Soundz jobbat med en sångare som heter eller iallafall kallar sig Dontae Peeps. Just den låten jag valt att posta tyckte jag hade störst potential av de låtar jag hittills hört. Jag får en känsla av att både Dontae och Soundz kan bli namn vi får höra mer av framöver.

Dessvärre hittar jag ingen bild på Dontae som är större än 5 KB så vi skippar det den här gången.

Dontae - Throw It Away

R.L Huggar



Minns någon R&B-gruppen Next? Ingen kan ju iallafall ha glömt deras mest kända bidrag till musikhistorien, Wifey och Too Close, där jag för övrigt rankar den förstnämnda som en av de 10-20 bästa låtarna som släptts på den här sidan av år 2000.

I vilket fall så var R.L frontman i bandet och även den som skrev en stor del av låtarna tillsammans med Naughty By Natures Kay Gee. För några år sedan försökte sig R.L på att göra solokarriär men albumet RLements vågar jag nästan lova att ingen minns, för det gjorde inga större avtryck på omvärlden. Undertecknad vill dock minnas att det fanns ett par riktiga pärlor även där. R.L är en hyfsad sångare och en riktigt duktig låtskrivare och efter att Next försvunnit ut i det obskyra så har han fortsatt att skriva åt andra samt spela in egna låtar på löpande band. Dessutom har han körat en del bakom andra. T ex hörs han flitigt på Keith Sweats nya platta. Jag tror att jag sitter på ca 30 låtar med R.L som läckt de senaste två-tre åren och som hållit ganska skiftande kvalitet. Ibland har det låtit bra men ännu oftare har det känts som att något har saknats, kanske en magisk touch av någon riktigt tung producent.

De senaste släppen är inga undantag och även om jag hör potentialen i dem skulle jag önska att de fick chansen att hamna hos en producent som kunde få ut mer av dem. Men R.L visar ändå att potentialen finns där och att han verkligen förtjänar en andra chans i branschen. För ett par år sedan ryktades det om att han och Next var på väg till G Unit men i skrivande stund verkar det som om han inte sitter med något direkt kontrakt och att bandet Next är historia. R.L jobbar för närvarande mycket som låtskrivare ihop med folk som Knightwritaz och Platinum Brothers. Så vi får väl se vad framtiden ger. Här är några av de låtar som dykt upp på nätet på senare tid:

R.L - Nervous

R.L - So Sorry

R.L - A Million Miles


Lloyd - Year Of The Lover - Äntligen en bra låt



Det har läckt massor av låtar med Lloyd denna sommar och även tidigare under året. Och ganska få har hållit någon högre nivå. T ex har jag fortfarande lite svårt att riktigt känna singlarna How We Do och Girls Around The World.

Samtidigt slutar man ju inte hoppas direkt och det har ju hänt förr att massor av låtar läckt ut och sedan har ingen eller få av dem egentligen varit ämnade för själva plattan. Men nu när skivan börjar närma sig och det t.o.m finns en tillförlitlig låtlista att gå efter så verkar det som om det här nya släppet faktiskt kommer att finnas med på skivan och dessutom verkar det vara nästa singelspår. Smart drag för detta är Lloyds starkaste låt sedan förra albumet. Det är den här typen av ganska lågmälda låtar med snygga ljudmattor som passar Lloyd bäst.

Här är den iallafall, Year Of The Lover. Som en bonus tog jag dessutom med en annan ganska hyfsad låt som dök upp häromveckan och som kommer att vara med på Lesson In Love:

Lloyd - Year Of The Lover

Lloyd - I Can Change Your Life



PS jag skippade zshare då det bara är omständigt. Det är svårare att ladda upp och tar längre tid att ladda ner. Tacka vet jag Speedyshare. Ds


Git Fresh Vs Lloyd



För ungefär ett år sedan kom jag över låten Show Us Some Luv som Lloyd sjunger tillsammans med en för mig okänd kvinnlig artist. När jag nu lyssnar på Git Freshs nya singel, Booty Music Pt 2, så känner jag plötsligt igen det instrumentala och själva melodin i låten. Och visst, det är snarare så att Git Fresh arbetat om Lloyds gamla outgivna låt än att de gjort om sin egen Booty Music (Pt 1). Personligen tycker jag att Git Fresh gör ett bättre jobb med sin låt och hoppas att vi får snart får höra ett helt album med de här snubbarna. Det var ett tag sedan de första låtarna dök upp och sedan dess har gruppen bl a bytt namn från Deepside till Git Fresh.

Git Fresh Ft Ace Hood - Booty Music Pt 2

Lloyd - Show Us Some Luv

Chris Brown - Back 2 Back



Även om Chris Brown alldeles nyligen tryckt in ännu fler låtar på den redan späckade skivan Exclusive så fortsätter det läcka material som håller hög klass nog för att CB skulle kunna ha släppt en helt ny platta nu i sommar istället för att fortsätta casha in på föregångaren. Men men, det är väl knappast upp till Chris Brown själv att avgöra.

Det senaste läcket är signerat ballad-mästaren Bryan-Michael Cox och låten är ganska typisk en sådan han brukar bjuda oss på.

För övrigt blir det mer och mer tydligt att tronskiftet har skett på den kommersiella R&B-scenen. Medan den forne kungen Usher stagnerat och blivit tråkig så fortsätter Chris Brown gå från klarhet till klarhet.


Chris Brown - Back 2 Back

Nelly & Usher



Nelly släpper efter många turer, sitt album Brass Knuckles i augusti. Här hookar han upp med Usher och Ushers producerande bror James "J Lack" Lackey. Nelly har för längesedan slutat bry sig om att hiphop-folket kallar honom för sell-out och att han av många anses mer R&B än hiphop. Det är bara att konstatera att Nelly inte hade varit där han är om det inte vore för de über-kommersiella låtar han haft sådana framgångar med genom åren.

Long Night låter inte riktigt som en singel men är en fullt duglig utfyllnad på ett album som även i övrigt har en hel del intressanta gäster, även om det halvt utlovade samarbetet med Bruce Springsteen kom av sig.




Nelly Ft Usher - Long Night


Tank - Dead Man



Tank är tillbaka med nytt album och plötsligt känns hans "supergrupp" TGT med Ginuwine och Tyrese väldigt avlägsen. Förra albumet var riktigt gediget, välproducerat och ett av 2007 års mest förbisedda album måste jag erkänna.

På senare tid har ett antal mer eller mindre usla låtar dykt upp på nätet och man får hoppas att det är de låtar Tank valt att kassera när han nu förbereder sig för att släppa albumet Aggressive/Beginning. Fast med Dead Man får man tillbaka en del av hoppet. Låten påminner mig om hur riktigt bra R&B lät kring slutet av förra årtiondet. Temat är lite av "R Kelly/Mr Biggs"-stuk där Tank ringer upp tjejens ex och ber honom hålla sig borta, annars...

Tank - Dead Man


Alla vill jobba med The-Dream



Tänk hur en låt kan förändra tillvaron helt och hållet för en person. Innan Umbrella hade The-Dream redan en rad bra låtar i sin portfolio, men han var inte direkt hetast på marknaden. Men sedan han lärt världen att sjunga "Umbrella, ella, ey, ey" så verkar alla vilja jobba med The-Dream och det mesta han rör vid blir till guld. Bara i vår har vi hört singlar med Usher, Mariah Carey, Mary J Blige, Ciara och Karina Pasian som The-Dream legat bakom.

Och nu räcker det inte längre med att alla R&B-sångare sliter i honom utan The-Dream är även på väg att bli rapparnas nye refrängkung. Först ut var Plies och LL Cool J. Nu är det Young Chris från Roc-a-fella-duon Young Gunz som lånar världens hetaste låtskrivare till att lägga en skön refräng. Och som om inte detta räcker så har The-Dream även ett finger med i spelet på Gym Class Heroes kommande singel, Cookie Jar. Den låten har hit-potential så det skriker om det.

Som en bonus tar jag med en låt som både Lloyd och Sterling Simms spelat in och som bär The-Dreams typiska signum och där han även kan höras lite i bakgrunden, All I Need. Låten i sig är väl knappast det bästa man hört från The-Dream utan mer en utfyllnadslåt från Lloyds kommande platta, som börjar oroa mig något. Det som läckt på senare tid med Lloyd har varit minst sagt mediokert.

På tal om The-Dream så bör man hålla utkik efter två plattor som är på gång i slutet av sommaren. Både Dear Jayne och Karina Pasian har jobbat MYCKET med The-Dream, Tricky Stewart och L.O.S på sina respektive debutskivor. Det ska bli spännande att höra.


Young Chris Ft The-Dream - You Know I

Gym Class Heroes Ft The-Dream - Cookie Jar

Lloyd Ft The-Dream - All I Need

Sterling Simms Ft The-Dream - All I Need





Joe + Underdogs = Ren magi


Joe är på G med nytt album i september. Och även om hans kurva inte direkt pekat uppåt de senaste åren så är jag hyfsat hoppfull. Joe har lämnat skivbolaget Jive och är numera signad till Kedar Entertainment som är förre Motown-chefen Kedar Massenburgs label.

Vad detta gör för Joes karriär kan man bara spekulera i, men förhoppningsvis får vi se en tillbakagång till det Joe gör bäst, nämligen det mer avskalade och akustiska soundet med harmoniska ballader istället för samarbeten med G Unit etc.

Tydligen slår Joe på stort direkt och förutom att han släpper New Man i september så kommer ytterligare en skiva, Signature, i februari, och den skivan är utlovad som en renodlad balladskiva. Det blir något att se fram emot. Eller ja, båda skivorna blir något att se fram emot och räkna dagarna inför.

För någon vecka sedan dök Emergency Room upp och nu finns ytterligare en låt tillgänglig för provlyssning. Här är den och det är Underdogs-snubbarna som producerat. En helt underbar låt om jag får säga det:

Joe - Beautiful



Ray J, Lil Wayne & The Game - It's the remix baby



Ray J:s senaste album, All I Feel, innehöll ett par rejält bra låtar men i övrigt var det inget som engagerade mig direkt. Som det brukar vara med den här killen med andra ord. En av de låtar som dock var hyfsad redan från början, Gifts, har nu fått ett ytterligare lyft då Ray J kallat in både The Game och remix-kungen själv, Lil Wayne att lägga var sin vers. Gifts är på alla sätt den naturliga uppföljaren till Sexy, Can I då den har lite av samma potential. Men innerst inne hoppas jag att Ray J och hans management inser att det är Boyfriend och Jumpoff de ska jobba vidare med för det är trots allt skivan klart bästa låtar. Här är iallafall remixen till Gifts:

Ray J Ft Lil Wayne & The Game - Gifts



RSS 2.0